Beba, Porodica, Putovanja

Kampovanje sa decom na moru

May 19, 2016

Kampovanje sa troje dece mlađih od pet godina, od kojih najmlađi ima tri meseca, a vi oskudnog kamperskog iskustva, zvuči zanimljivo i zabavno jedino ako volite izazove, adrenalin ili ako ste jednostavno mazohista.

Želeli smo prirodu, opušten ambijent, peščanu plažu i što kraći put do tamo kolima. Nije nas usrećivala pomisao na skučeni apartman u kom provodimo veći deo vremena zbog jakog sunca i usklađujemo spavanja troje dece uz borbu oko (ne)paljenja televizora, gledanja crtaća i izbegavanja besomučnog drndanja modernih uređaja za zabavu dece, ali i odraslih.

Kampovanje je zvučalo kao idealna opcija. Ali gde? Kako? Šta nam je sve potrebno? I šta mi zapravo znamo o kampovanju?

Sa istraživanjem smo krenuli u maju mesecu. Čari društvenih mreža su me dovele do žene koja godinama već letuje sa porodicom u organizovanim kamp letovalištima i ima zavidnog iskustva u tome. Njeno ohrabrivanje, podrška, informacije i saveti su umnogome doprineli da sada pišem ovaj tekst. I zato hvala Mariji na svemu tome u ključnim momentima.

Njena fotografija šatora mi je bila vodilja, nešto što sam želela da postignem. Ali toliko je stvari trebalo prvo da naučim.

11422100_715753145213641_1477949557_o

Prvo smo saznali za Decathlon. To vam je kao Ikea samo za kampersku i sportsku opremu. Gde nam je najbliža? U Temišvaru. Bebu u sedište, momci posle vrtića kod drugarice (hvala Tamara), pravac Rumunija.

Oprema u Decathlonu je  značajno jeftinija nego kod nas, a odlična za početnike i za osnovne potrebštine na kampovanju.

Izbor šatora

Želeli smo da bude dovoljno prostran da stanemo svo petoro bez guranja, ali i da imamo predsoblje u kom bi organizovali stvari ili provodili vreme u slučaju kiše. Marija nam je rekla da je iz iskustva praktičnije da pod bude izjedna zbog potencijalnih pljuskova i vode koja bi se slila, nagomilala i napravila baru ispod cerade. Tada to sve nismo u potpunosti razumeli ali smo verovali Mariji. Šator sa dnom iz jednog dela – štiklirano. Jako je bitno da vam šator bude kvalitetan i dvoslojan, da je vodootporan i da može da odoli svim vremenskim nepogodama koje mogu da vas zadese, uprkos idiličnom zamišljanju kampovanja na moru.

Izabrali smo Quechua Arpenaz 5.2 (šator predviđen za 5 osoba, sa 2 odvojene sobe) sa dovoljno prostranim sobama u kojima bismo se razdvojili, te u jednoj sobi bili veliki momci, a u drugoj beba i ja. To se pokazalo praktično zbog toplote, ali i izdvojenosti bebe i mene kada nam je bilo potrebno uspavljivanje, dojenje i neometan san. Ili drugačije rečeno, nisu mogli da skaču po nama.

Zaton-1

Ispod šatora

Preporuka je da u svakom slučaju imate šatorsko krilo ili ceradu ispod šatora kako biste sačuvali i dno šatora, ali i podloge za spavanje. Jako je bitno da u slučaju kiše cerada ne viri van šatora jer će se voda sliti između cirade i šatora i napraviti barice ispod šatora koja može dalje nakvasiti unutrašnjost. Pametna Marija 🙂

Izbor podloge

Mislili smo da su teget dušeci na naduvavanje iz TopShopa vrhunac udobnosti i praktičnosti dok nismo otkrili samonaduvavajuće podloge. One jesu skuplja investicija, ali su kvalitetnije, udobnije i praktičnije od običnog dušeka, plus su lake za održavanje, same se naduvavaju, nije potrebna preterano bučna pumpa na struju, ili pak nožna od koje biste dobili upalu mišića. Njih smo kupili u Intersportu u Beogradu i uhvatili popust koji je važio dva dana, tako da smo ih dobili veoma povoljno. Vredi pratiti akcije i informisati se o budućim popustima. Marija nam je savetovala da je za bebu to mnogo praktičnije jer bi se na običnim dušecima beba kotrljala ka meni, a na ovome smo ostajali na svojim mestima. Veliki momci su spavali na dušecima i morali da doduvavaju svakih par dana, dok su naše podloge ostale do kraja dovoljno tvrde i udobne.
Ipak, prednost dušeka u odnosu na samonaduvavajuće podloge je veličina. Samonaduvavajući dušeci zauzimaju više mesta u gepeku i dugotrajniji su, a naduvavajući dušeci zauzimaju mnogo manje mesta, ali su i od tanjeg materijala napravljeni te morate mnogo više voditi računa o podlozi.
I nemojte zaboraviti jastuke. Možda će vam izgledati kao nepotrebno zauzimanje već ograničenog prostora u gepeku, ali verujte na reč da vredi. Nigde bez jastuka. I peškira, razume se.

Zaton-1-2

Organizacija garderobe

Ako imate opciju da auto bude pored šatora, možete izabrati da vam garderober bude u gepeku, ali pod uslovom da imate kofer u kome možete lepo rasporediti stvari. Mi smo izabrali da u Jysku kupimo montažni “orman” sa visećim platnenim policama koji smo stavili u predsoblje i rasporedili stvari kako nam odgovara. Prednosti toga su bile te što smo i u sred noći mogli bez izlaska iz šatora da dođemo do željenih stvari i da nam bude pregledno i uredno. Naravno, uslov je da urednost održavate. A i dobro je izgledalo na fotkama. Možda.

Zaton-1-6

Zaton-1-3

Ispred šatora

Nije neophodno ništa, ali je praktično imati neki sto, stolice, fotelje… Opet Decathlon, rasklopivi sto sa četiri male hoklice koje se upakuju unutra. Nije glomazno, praktično je, takoreći neophodno ako planirate da obedujete na višem nivou. Deci idealno za crtanje, igranje, za odlaganje stvari. Nabavili smo i dve fotelje, jednu u Intersportu i drugu u Jysku. Obe su sličnog kvaliteta samo što su u Jysku neuporedivno jeftinije. Praktično je da fotelja ima džepič za limenku ili flašu u naslonu za ruku (wink, wink).

Zaton-1-7

Zaton-1-5

Zaton-1-33

A uvek ima mesta u gepeku i za jednu ležaljku. Pažljivo birajte parcelu.

Zaton-1-30

Tenda je takođe opciona, ali poželjna ako letujete u jeku sezone kada je sunce tokom dana jako. Mi je tada nismo imali, ali smo se za ovu sezonu pripremili.


Kad smo se opremili, red je i da nađemo kamp. Želeli smo da bude prilagođeno deci, da nam bude praktično, da nam bude udobno i prijatno.  Nakon kratkog istraživanja na facebooku i ispitavanja drugara iz komšiluka (hvala Marin), saznali smo za Zaton Holiday Resort.

Sajt lep, fotografije lepe, cene više nego što smo očekivali, ali smo želeli da probamo. Kad je bal nek je kamperbal.

U ovom momentu bih volela da razlučimo dve vrste kampovanja. Postoji ono pravo kampovanje, divlje kampovanje, gde odete u divljnu, nađete lepo mesto blizu neke vode, uveče založite logorsku vatru, pričate strašne priče, kupate se vlažnim maramicama ili vodom iz flaše koja je ceo dan stajala na suncu, jedete konzerve ili nešto što “okrenete” na vatri i kad okačite fotke na facebook ljudi vam kažu da ste hipici, ali vi ni malo ne marite za to jer ste se povezali sa vašim prirodnim ja.
E, ovo nije to kampovanje. Ovo je čisto glampovanje.
Šta je glampovanje (vidi glamping)? To je glamurozno kampovanje. Tu imate kuhinju na rapolaganju, veš mašinu, kupatilo, kadicu i malu wc šolju za decu, toplu vodu 24h koja se dogreva sunčanim kolektorima koji su svud po parkingu, imate komšije koji su najverovatnije veoma slični vama i sa kojima do kasno u noć možete da razglabate o izboru šatora ili ih jednostavno ignorisati jer svi poštuju tuđu privatnost, imate takođe prirodu i ptičice i neomatan mir, ali i asfaltiran put do plaže sa dečijim igralištima, sportskim terenima, kafeima i restoranima u blizini.

Zaton-1-26

Oba su sjajna. Oba su divna. Da smo sami, možda bi mi ovo drugo izgledalo isuviše ekstremno i nepotrebno, ali u ovom slučaju, sa ovim uzrastom i brojem dece je idealno.

Od ove godine, Zaton zapravo i nudi posebnu opciju glampovanja u već napravljeni šatorolikim kućicama. Prelistajte fotografije na sajtu i kašće vam se samo.

U Zaton smo stigli kada je već bio mrak jer smo usput želeli da obiđemo razne znamenitosti susednih zemalja. Videli smo svašta, ali zato uveče nismo videli prst pred okom.
Savet: Uvek planirajte da dođete na kamp mesto u toku dana.

Uz pomoć mobilnih telefona, baterijskih lampi i youtube tutorijala za postavljanje šatora, nakon 2 sata smo imali podignutu kuću putujuću.

Sutrašnje buđenje je bilo jedno od čarobnijih u našim životima. Cvrkuću ptičice, tišina je, u pidžami izlazimo na vazuh, bosi hodamo, sedamo na hoklice i shvatamo da je to-to. Da će to biti naš dom narednih 15 dana.

Zaton-1-8

Ubrzo zatim kreće i detaljnije istraživanje.

Kupatilo

Čisto, mirišljavo, dovoljno veliko da nikad ne čekate u redu. Imaju i male wc šolje, za male guze, kadicu za bebe, deo za presvlačenje, mali tuš, veliki tuš, fenove i žene koje non-stop idu i glancaju ogledala, čiste pločice, brišu podove. Čistije nego kod kuće.

Kuhinja

Odmah do kupatila je i mesto za kuvanje. Plinski šporeti sa dve ringle, pored lavabo za pranje namirnica, mesta za seckanje, iza toga velika frižiderska komora sa malim kutijama koje možete iznajmiti i tu držati svu vašu kvarljivu robu. Postoji i odvojeno mesto za pranje posuđa, ali i odvojen deo za roštiljanje. Osim mesta na kom možete zapaliti vatru, svuda okolo vas raste začinsko bilje koje je obeleženo i koje možete ubrati i dodati vašoj hrani. Drvenih klupica i stolova dovoljno, kao i parkića pored toga da se deca igraju dok spremate hranu.
Od posuđa za hranu, mi smo poneli kamerski komplet šerpica koje su nam se pokazale nedovoljnim jer su za samo 2 osobe, te smo morali da kuvamo iz više puta. Vredi istražiti i kupiti kvalitetniji komplet i naravno, nigde bez noža i pribora za jelo. Može i koji ubrus, koristiće.

Zaton-1-9

Pranje veša

U kompleksu gde se nalazi toalet, postoje i duboki lavaboi koji su predviđeni za pranje veša. Oprani veš se jako brzo osuši na štriku koji ste razapeli između dva drveta na vašoj parceli. Ne zaboravite kanap i  štipaljke. Ali ako vas to mrzi da radite, možete za 6.5eur da platite jedno pranje, a za 3eur sušenje veša. Sve za vaš komfor.

Parcele i put do plaže

Kamp je podeljen u tri zone. A, B i C od kojih je A najluksuznija i najbliža plaži. Mi smo bili smešteni u B zoni i trebalo nam je od 5-10 minuta hoda do plaže. Parcela koju smo odabrali na licu mesta je bila velika i u hladu visokog drveća. Odgovaralo nam je što je parcela prostrana i što je mirnije nego u drugim zonama. Savet je da rezervišete mesto na vreme i naglasite kakvu parcelu želite, mada smo mi u predsezoni mogli da biramo parcelu, što nije slučaj u sezoni. Na parceli ima dovoljno mesta za auto, šator i priključenije. Svaka parcela ima priključak za struju i česmu. Priključak za struju zahteva adapter za kamp prikolice (industrijski, CEE) koji možete ili iznajmiti kod njih ili kupiti pre nego što dođete.

Put do plaže ide nizbrdo i prolazi kroz centralni deo kampa, tako da možete da uživate u raznim dovitljivostima kampera i njihovim mobilnim kućama. Kao da ste na sajmu šatora, kamperskih prikolica i ostale dodatne opreme. Hvatajte beleške, zapisujte marke i modele, trebaće vam za sledeću godinu.
C zona je najudaljenija i najpovoljnija, ali takođe i neparcelisana, tako da možete izabrati bilo koje mesto za smeštaj. Udaljena je malo više od sanitarnog čvora nego druge zone, ali i dalje u roku od desetak minuta stižete svuda.

Ukoliko vam se trenutno ne pešaći, možete sačekati i besplatni vozić koji vozi u određenim intervalima i kruži oko kampa. Uvek veliko uzbuđenje i zabava deci.

Klik za veću mapu

Klik za veću mapu

Plaža i kupanje

Plaža je peščana, što je veoma velika retkost na jadranskoj obali. Pored plaže postoji i prirodni hlad, ali vi možete biti smešteni i odmah pored vode ako to volite. Možete iznajmiti ležaljke i suncobrane, ali i sve svoje što ste poneli koristiti. Nema talasa, ulaz u vodu je blag i prijatan, obala idealna za igranje u pesku. Postoji i par drugih plaža, ali smo mi obilazili samo ovu koja je nama bila bliža.

Ako pak odlučite da more nije trenutno za vas ili je malo hladnije nego što vi volite, možete izabrati da se kupate u bazenu čiji je ulaz besplatan za sve stanovnike kampa. Postoje dva bazena, jedan veći i dublji (1.40m) za plivanje, a drugi plići (0.30m) koji je idealan za klince.

Zaton-1-10

Igrališta i zabava za klince

Igrališta su moj omiljeni deo. Svako igralište je posebno i svako ima veoma interesantne i različite rekvizite. Glavni materijal koji je korišćen u izradi igrališta su kanap, drvo i ponegde plastika. Kvalitetno, lepo i zabavno. Osim igrališta i penjalica za decu, na jednom većem delu plaže postoji i penjalište od kanapa namenjeno odraslima. Pa ko je sklon avanturi, može pokazati deci kako je i dalje dete u duši. U blizini toga se nalazi i ogromno polje šaha sa velikim figurama na kom smo mi provodili sate i sate jer je najstariji bio opčinjen igrom. Tu je i upoznao svoju prvu drugaricu iz Hrvatske koja ga je učila potezima šaha. Pored je još jedno igralište za mlađu decu, ali i mesto za osveženje, tako da možete sedeti na klupicama u hladu i gledati decu kako se igraju. Idila.

Zaton-1-13

Zaton-1-11

Zaton-1-17

Takođe, tokom dana, postoje razni besplatni programi za decu. Od radionica, igraonica, crtaonica, maskiraonica do večernjih predstava i đuskanja. Programi se menjaju, plakati su izlepljeni širom kampa i možete pratiti šta se, kada i gde dešava.

Zaton-1-14

Od zabave koja se plaća, mi smo isprobali mini adventure golf. Mislim da smo bili jedni od prvih koji su koristili teren jer je te godine otvoren i osmišljen. Mini golf je bio odlična zabava za celu porodicu i pun pogodak. Deca ga i dalje pominju kao nezaboravno iskustvo.

Zaton-1-31

Osim toga, postoji i sijaset nekih drugih aktivnosti, od vožnje brodom, podmoricom, jahanja konja, zabave na vodi… Uostalom pogledajte i sami koje sve aktivnosti postoje. Mi nismo stigli ni pola da pogledamo.

Od besplatnih aktivnosti bih ponovo spomenula i vožnju vozićem koji kruži kampom. Luda zabava i iskustvo deci, a vama ušteda snage nakon celog dana aktivnosti.

Zaton-1-15

Ako sve drugo zakaže, uvek možete da vežbate pakovanje i raspakivanje.

Zaton-1-29

Zabava za odrasle

Kad već spomenuh zabavu za decu, postoje takođe i programi za odrasle. Mi smo se jednom zadesili pored bine gde se đuskalo uz Zumbu i moram priznati da smo se dobro zabavili. Srećom fotografija mene kako đuskam ne postoji. No, sve aktivnosti sa decom su podjednako zabavne i odraslima, tako da je odlična prilika da se opustite, prepustite i zabavite kao dete :).

Zaton-1-12

Zaton-1-16

zumba

Oprema za decu

Kamp je veoma prostran, vožnja kolima je zabranjena, osim vozila koja dolaze i odlaze do parcela i njima je ograničena brzina od 5km/h, tako da su deca potpun bezbedna i sigurna da se šećkaju svuda okolo. Trotinet se nama pokazao kao idealno rešenje, te preporučujem da ponesete neko prevozno sredstvo.

Od rekvizita u kampu, uvek su dobrodošli papiri, bojice, društvene igre, lopta, zmaj i ostale stvari koje i kod kuće volite da koristite. Mi smo poneli i lego za kišne dane.

Zaton-1-18

Zaton-1-20

Zaton-1-19

I knjige. Ne zaboravite knjige.

Zaton-2-2

Hrana

Iako postoji ta draž u samostalnom kuvanju, možete izabrati i da ručavate u restoranima pored obale ili restoranu koji služi doručak, ručak i večeru na bazi švedskog stola. Cene su 7.5eur za doručak, 9eur za ručak i 12 za večeru, deca do 4 godine ne plaćaju, a izbor je dovoljno velik da zadovolji i izbirljive.

Ako vam pak i to dosadi, Nin je blizu, te možete peške otići i obići centar ovog slatkog grada koji se nalazi na ostrvu i tamo obedovati. Zadar vam je takođe blizu (oko 15km), te lako možete otiči kolima i napraviti mini ekskurziju.

No, ako uživate u kuvanju, greota je ne kupovati svaki dan svežu ribu i vrteti je na uslužnom roštilju.

Zaton-1-21

Zadar

Internet

Wifi je besplatan i pokriva veći deo kampa. Tu gde smo mi bili je bio malo slabiiji signal što je bio odličan znak za nas internet zavisnike da malo odmorimo i odahnemo. Ali u slučaju nužde, samo par koraka ka recepciji su vam davali pun signal i kontakt sa svetom.

Prodavnice

U okviru kampa ima par prodavnica sa cenama malo višim nego inače, ali samo par kilometara od kampa postoje dva velika supermarketa gde se povoljno možete snabdeti svim namirnicama. Možete otići i kolima, ali i pešice.

Sport

Nismo imali vremena (čitaj volje, snage, a ni želje) da svako jutro trčimo, iako postoji predivna trim staza sa panjevima, prečkama i raznim vežbama. Ipak, preporučujem šetnju duž cele staze jer je priroda zaista neverovatna, hlad prijatan, a i deca se brže umore. Pogotovo ako ih ubedite da hodaju.
Osim trim staze, postoji puno raznih terena u blizini kampa, ali je nama jedini sport trenutno trčanje za decom.

Zaton-1-27

Komfor

Kamp Zaton se prostire na površini od oko 100 hektara. To vam je kao grad u malom. Dovoljno da se raširite i osetite prijatno.
Postoji još od 1982. godine i zaista su o svakom detalju mislili. Postoji 1000 parcela za kampovanje, oko 300 mobilnih kuća, 10 glamping šatora, oko 250 apartmana sa 4 zvezdice i oko 350 apartmana sa 3 zvezdice. Smeštaj za svačiji ukus.
Takođe ima i više plaža na kojima možete boraviti. Možete se osamiti, možete biti u samom centru zbivanja, na vama je da izaberete šta vam od svega prija i da se prepustite čarima Zatona.

Sigurnost

Sigurnost je sigurno jedna od glavnih stvari koja vas zanima. Kako sa srpskim tablicama u Hrvatsku i koliko je tamo sigurno?

Naše iskustvo govori da je Zaton jedna posebna država za sebe. Vaše komšije su uglavnom Nemci, Danci, Šveđani, pa čak i Irci koji su došli kolima i koji imaju klimu u svom šatoru (???). Svi ostavljaju stvoje stvari i rekvizite napolju, te smo se tokom celog boravka osećali jako sigurno. U Zadar smo par puta išli kolima, parkirali se na javnom parkingu i nismo imali nikakvih problema. U slučaju da ste uplašeni, uvek možete auto ostaviti u kampu, a rentirati vozilo za jedan/dva dana koliko biste voleli da provedete u istraživanju okoline.

Ljubaznost

Na ulazu dobijete narukvice koje uvek nosite sa sobom i koje pokazuju da ste gosti kampa. Obezbeđenje vas neće proveravati, ali ćete ih ponekad videti da se šetaju i uljudno vam se javljaju. Svo osoblje je jako vredno i ljubazno, te ćete od svakog moći da dobijete informaciju ili barem uputstvo kako možete do informacije doći.

Dok smo mi boravili, Vladi je bio rođendan, te je devojka vrlo brzo nakon doručka došla, pitala ko je Vladimir i uručila mu čestitku koja je rukom bila potpisana od zaposlenih. Jako lep gest.

Zaton-1-23

Zaton-1-24

Prijatelji

I na kraju, šta vam sve ovo vredi ako nemate sa nekim da podelite uzbuđenje, radost i uspomene. Biće vam super i ako ste sami porodično, ali dodatani bonus je ako nađete ekipu sa kojom možete sve to raditi zajedno :).

Zaton-1-25

I kao zaključak i pre videa bih vam prenela jedan razgovor između nas i komšija koji se odigrao prvog dana boravka u kampu:

– Djeco, otkud vi ovde?
– Prvi put smo odlučili sa svom decom da idemo na kampovanje, pa su nam preporučili Zaton.
– Eh, djeco, to vam je bila velika greška?
– ???
– Mi dolazimo ovdje već 20 godina. Gde god da odete posle ovoga, nijedan vam neće biti nikad tako dobar. Došli ste u najbolji kamp, djeco draga.


Kampovanje sa decom na moru from Tamara Zidar on Vimeo.
 

Javite se ako dođete, možda ove godine budemo komšije :).

Comments

  1. […] OVDE PROČITAJTE O TOME KAKO JE OVA PORODICA KAMPOVALA SA DECOM U HRVATSKOJ. […]

You Might Also Like